Mantarlar genel olarak düşük sodyum içerikli ve düşük kalorilidir. Mantarları pek çok şekilde hazırlayabilir ve farklı birçok malzemeyle eşleştirebilirsiniz. Tarifini vereceğim karamelize mantarlı ve ton balıklı ekmek dilimleri tarifi sizler için dengeli ve sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.
Karamelize Mantarlı ve Ton Balıklı Ekmek Dilimleri/1 Dilim: 256 kkal
2 Kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Mantarları soyunuz ve çok az suda durulayınız. Pişirmeye yakın dilimleyiniz. Bu sayede mantarlarınız kararmayacaktır.
Soğanları kısık ateşte pişirmeniz karamelize olmasını sağlayacaktır.
Avakadoyu hazırlarken limon eklemeniz renginin yeşil kalmasını ve sosun kararmamasını sağlayacaktır.
Mantarlar birçok farklı şekil, boyut ve renktedir. Toksik olmayanlar oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Birçok önemli vitamin ve minerali içerir.
Mantarlar yemek pişirmek amacıyla sebze kategorisinde değerlendirilmektedir. Yemeklerinize sodyum ve yağ olmadan ekstra tat katmanızı sağlar.
Mantarlar genel olarak düşük sodyum içerikli, düşük kalorilidir ve kolesterol içermezler. Ayrıca lif, vitamin ve minerallerle doludur. Besinsel faydaları mantarın türüne göre değişir. Genel olarak hangi besinlerin iyi bir kaynağı olduğuna bakalım.
Antioksidanlar, vücudun kalp hastalığı ve kanser gibi durumlarına neden olabilen zararlı serbest radikallerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yaşlanmanın neden olduğu hasarlara karşı korur ve bağışıklığı güçlendirir. Mantarlar selenyum adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Mantarlar, selenyumun en iyi kaynağıdır.
Beta glukan, kolesterolün kontrol altına alınması ve kalp sağlığının iyileştirilmesiyle bağlantılı bir çözünür diyet lifidir. Ayrıca vücudunuzun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olarak tip 2 diyabet riskini azaltır.
Mantarlar B vitaminleri açısından zengindir: Riboflavin (B2), Niasin (B3), Pantotenik asit (B5). Bu durum kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur. Riboflavin kırmızı kan hücreleri için iyidir. Niasin sindirim sistemi ve sağlıklı cildin korunması için iyidir. Pantotenik asit sinir sistemine iyi gelir ve vücudun ihtiyaç duyduğu hormonları üretmesine yardımcı olur.
Bakır, vücudunuzun vücudun her yerine oksijen dağıtmak için kullanılan kırmızı kan hücrelerini üretmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kemiklerin ve sinirlerin korunması gibi vücuttaki diğer süreçler için de önemlidir. Pişirildikten sonra 1 bardaklık mantar porsiyonu günlük önerilen bakır miktarının üçte birini sağlayabilmektedir.
Mantarlarınızı seçerken sağlam olduklarından, nemli olmadıklarından ve küflenmediklerinden emin olun. Buzdolabının içinde kağıt torbada 5 gün saklanabilmektedir.
Mantarları pek çok şekilde hazırlayabilir ve farklı birçok malzemeyle eşleştirebilirsiniz. Izgarada pişirin veya soteleyin. Çorbalara, sandviçlere, dürümlere, güveçlere ekleyin. Mantarlar garnitür olarak veya vejetaryenler için ana yemek olarak tercih edilebilir.
Eğer şu anda çok fazla mantar yemiyorsanız kesinlikle keşfetmeye değer. Farklı tarifler deneyin ve öğünlerinize ekstra besin maddeleri ekleyin. Tarifini verdiğim 15 dakikada hazırlayabileceğiniz doyurucu karamelize mantarlı ve ton balıklı ekmek dilimlerini deneyebilirsiniz.
Diyetisyen Ece Kirmit web sitesi ve sosyal medya kanallarında bulunan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, tanı ve bilgi için iletişime geçiniz.
@ 2023 Tüm Hakları Saklıdır.